Friday, September 24, 2010

KINAMA / CONDEMNATION

Değerli Sanatçı Arkadaşlarım

21 Eylül 2010 tarihinde çağdaş sanat tarihine 'Tophane Saldırısı' adlı yeni bir kara leke daha eklendi. Bu çirkin ve iğrenç saldırının ardından, bazı istisnalar hariç, yazılı ve görsel medyada 'mahalle halkını savunma ve haklı gösterme' stratejilerini esefle kınıyor, öfkeleniyor ve utanç duyuyorum. Amaçları apaçık ortada olan bu iğrenç saldırgan yaratıkların süratle yakalanıp, ceza yemeleri yerine, medyada olay 'ahlak, gelenek ve aile adabına aykırı davranışlar' vb sahtekar etiketlerle açıklanmaya çalışılıyor.

Mağduru değil saldırganı haklı çıkaran yumuşak dozdaki bu eleştirilerle, sözüm ona bizlerden olayı sineye çekmemiz ve unutmamız bekleniyor. Namaz çıkışlarında hep bir ağızdan tekbir getirenler, oruç vakti sokakta simit yiyenlere taş atanlar, yolda ele ele yürüyen sevgililere saldıran ayyaşlar, parklarda öpüşenleri uyaran polisler, 'huzuru kaçıran'lar olmuyor da, bir çağdaş sanat şöleni için bir araya gelen ve ellerindeki şarap kadehleriyle, galeri önündeki sokakta ortak bir duyguyu paylaşan topluluk söz konusu 'kurtarılmış bölgenin' huzur bozucuları oluyor.

Kanımca sesimizi istediğimiz yükseklikte duyuramıyoruz hala. Yanlı medya organlarını, olaylara seyirci kalan güvenlik güçlerini esefle kınadığımızı bağıra çağıra söylemeliyiz.

Tekrar tekrar hepimize geçmiş olsun diyorum.
Ferhat Özgür

No comments: