Thursday, February 02, 2012

'Arşiv V: Güven Güvensizlik / Archive V: Security-Insecurity': 17 January 2011 -29 February 2012: Şekerbank Açık Ekran

'Arşiv V / Archive V: Güven ve Güvensizlik / Security-Insecurity'
curator: ali akay
17 January 2011 -29 February 2012
Şekerbank Açık Ekran İstanbul

artists:
alban muja
ahmet ögüt
ferhat özgür

Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, Arşiv serisinin yeni video seçkisi “Güven ve Güvensizlik” ile yeni yılda sanatseverlere merhaba dedi. Modern insanın adeta iç içe yaşadığı güven ve güvensizlik duygusunun işlendiği sergide sanatçılar, bu ikili gidişatı, sanatsal ve kültürel olarak irdeliyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. Ali Akay’ın üstlendiği sergi, 17 Ocak - 29 Şubat tarihleri arasında görülebilecek. “Arşiv V: Güven ve Güvensizlik” kapsamında Açıkekran’ın Teşvikiye’deki galeri mekanıyla eş zamanlı olarak; İstanbul Feneryolu, Ankara Küçükesat ve Çankaya, Kırklareli-Alpullu, Ordu, İzmir ve Mardin olmak üzere Şekerbank’ın 6 ildeki şubesinde, Ferhat Özgür’ün İstabullu simitçileri konu aldığı “Marble Dance / Misket” adlı video enstalasyonu da izlenebilecek.

Sergide, Ahmet Öğüt’ün “Short Circuit-Kısa Devre” ve “Things We Count-Güvendiklerimiz”, Kosova-Priştina asıllı Alban Muja’nın “Palestina” ve Ferhat Özgür’ün “Upper Garden-Yukarı Bahçe” ile “Marble Dance- Misket” adlı video çalışmaları sergileniyor. Modernlikle gelen güven ve güvensizlik sarmalı 2009 Venedik Bienali’nde ülkemizi temsil eden sanatçılardan Ahmet Öğüt, sergide iki video eseri ile yer alıyor. Sanatçı, “Short Circuit-Kısa Devre (2006)” adlı videosunda, asfaltın toplumlarda ilerlemenin bir göstergesi olmakla birlikte, kazaları da beraberinde getirdiğine vurgu yapıyor. Sanatçı, “Things We Count-Güvendiklerimiz” adlı ikinci videosunda ise askeri uçakların imajlarıyla“savunma ve saldırı”, “ölüm ve kahramanlık” gibi duyguların birbirleriyle çelişkili hallerini hissettiriyor. İsmin yarattığı şaşırtıcı güvensizlik Kosova-Priştina asıllı sanatçı Alban Muja, “Palestina” adlı videosunda bir “hayranlık ve isim verme” öyküsü üzerinden isim ve imaj arasındaki kırılgan ve şaşırtıcı ilişkiye dikkat çekiyor.

Güven ve güvensizlik, kodlanmış bir beden konusu Ankaralı sanatçı ve akademisyen Ferhat Özgür, Malta Adası’nda çektiği “Upper Garden-Yukarı Bahçe” adlı video eserinde, güven ve güvensizliğin aynı zamanda kodlanmış bir beden konusu olduğunu, topçu birliğinin seremonisi üzerinden mercek altına alıyor. Acının güvensizliğine karşı, güvenin dansı Ferhat Özgür’ün 6 ildeki Şekerbank şubesinde görülebilecek video çalışması; “Marble Dance-Misket”, İstanbullu simitçilerin dünyasını ironik bir şekilde görselleştiriyor. Çalışma, suyun üzerinde mucizevi bir şekilde dans eden iki simitçinin hallerini, bir yandan bir komedi filmi sahnesi gibi işlerken, diğer yandan hayatın traji-komikliğine değiniyor.